Tuinbouw PBM’s

In de tuinbouw kan je bij het gebruik van PBM’s zo ver gaan als je wenst. Je kiest dan ook de gepaste PBM’s bij het soort werk dat je uitvoert. Het ene zal al minder bescherming vragen dan het andere. 

PBM voor het gebruik van meststoffen

Als je in de tuinbouw meststoffen of chemicaliën gaat gebruiken, kijk je best uit naar kledij, schoenen, handschoenen en een bril die daartegen bescherming biedt. Vaak zijn de handschoenen of schoenen dan uit neopreen of nitrilrubber vervaardigd. Bij de bril moet je er vooral op letten dat het goed aansluit op je gezicht, zodat er geen spatten of gassen kunnen tussen sijpelen. 

Werk je met echt gevaarlijke stoffen? Kies dan voor een gelaatsmasker met een filter. De kledij, of de spuitoveralls die je vaak ziet, moet sowieso waterdicht zijn en bestand zijn tegen chemische stoffen. Een pak is sowieso beter dan twee aparte kledingstukken, want dan heb je geen kans dat er spatten kunnen tussen kruipen.  

PBM voor de hogedrukreiniger

Werk je met een hogedrukreiniger? Dan gebruik je voornamelijk PBM’s die je beschermen tegen water. Een regenbroek bijvoorbeeld. Daar moet je dus minder op de bepaalde normen letten. Opteer wel zeker voor laarzen in plaats van veiligheidsschoenen, hierbij dringt het water namelijk soms door de schoenen door. 

PBM voor tuinmannen

Tuinmannen gebruiken allerhande materialen, zoals een heggenschaar, kettingzaag of bosmaaier. Voor deze activiteiten heb je de juiste PBM’s nodig.

Gehoorbescherming

Als je materiaal enorm veel lawaai maakt ben je het best dat je gehoorbescherming draagt. Het veiligste en meest bestand tegen hels lawaai zijn nog steeds de oorkappen. Deze kunnen zachte kussens bevatten voor een aangenaam comfort doorheen de dag. Je hebt verschillende modellen die verschillende geluidsniveaus aankunnen.

Een gemiddelde van 30 dB is zeker voldoende als je met een kettingzaag of bosmaaier werkt. Enorm belangrijk is wel dat deze gehoorbeschermers aan de volgende normen voldoen: EN 352 en SNR score. Met dat laatste kan je meteen zien hoeveel geluid deze beschermers tegenhouden. 

Veiligheidsbril voor tuinwerk

Daarnaast is een veiligheidsbril ook van uiterst belang, want er kunnen steeds takken of houtschilfers in je ogen vliegen. Om zoiets te vermijden is een veiligheidsbril met norm EN 166 meer dan voldoende. Wat betreft het model, dat kan je uiteraard kiezen naargelang het comfort. Binnen deze norm is er wel een breed gamma aan brillen te vinden. Voor een hogedrukreiniger zal je vrij weinig een veiligheidsbril moeten gebruiken, tenzij de waterspatten je echt storen.  

Veiligheidsschoenen voor in de tuin

Vervolgens moeten je voeten beschermd worden met de juiste veiligheidsschoenen. Als tuinman draag je het best veiligheidsschoenen met de norm S2. Deze zijn stevige veiligheidsschoenen met een versterkte veiligheidsneus van staal of composiet. Daarnaast hebben ze ook een antistatische zool. Deze schoenen zijn waterafstotend. Ideaal dus om in de regen te werken. Veiligheidsschoenen gaan van S1 tot S3, deze laatste hebben nog een perforatiebestendige zool. Welke werkschoen kies je best?

PBM voor bosmaaier & kettingzaag

Handbescherming

Bij het gebruik van een bosmaaier of kettingzaag is het aangeraden om handschoenen te gebruiken. Niet enkel voor bescherming, maar ook voor de trillingen van de machine.

De handschoenen dienen wel voorzien te zijn van de EN 388 norm. Daaronder vallen nog verschillende opties, waaronder prikweerstand, scheurweerstand, snijweerstand en ook schuurweerstand. De normering staat steeds vermeld op de handschoenen. Zo weet je altijd of je de juiste soort hebt.

Hoofdbescherming 

Werk je vaak onder bomen, of met bomen, dan adviseren we toch om een helm op te zetten ter bescherming.

Been- en kniebescherming

Daarnaast is het ook een optie om een zaagbeveiligde broek te dragen als je werkt met gevaarlijke machines zoals een kettingzaag. Dat zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen diepe snijwonden, veroorzaakt door de zaag. 

Als laatste kan je ook steeds kniebeschermers in huis halen als je veel zittend werk doet als tuinman. Ook daar heb je verschillende mogelijkheden naargelang je eigen comfort. Uittesten is hierbij de boodschap.