• Makkelijk online bestellen
  • Veilig afrekenen
  • Snel geleverd uit voorraad
  • 9000+ producten
  • Gratis verzending vanaf €99 excl. BTW

ISO-normen voor bedrijfskleding op een rijtje

Wat zijn ISO-normen?

ISO-normen of veiligheidsklassen zijn standaarden die zijn ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Ze zijn opgesteld om te zorgen voor uniformiteit en consistentie in verschillende sectoren en industrieën over de hele wereld. Ze bieden specifieke richtlijnen voor verschillende aspecten van producten, diensten en processen.

Deze normen hebben betrekking op diverse onderwerpen, zoals: kwaliteitsmanagement, milieubeheer, informatieveiligheid, risicobeheer, voedselveiligheid, technische specificaties, sociale verantwoordelijkheden en vele andere gebieden.

Het doel van ISO-normen? Een gemeenschappelijk kader bieden dat helpt om efficiëntie, veiligheid, kwaliteit en compatibiliteit te waarborgen.

Het naleven van ISO-normen gebeurt meestal vrijwillig. Tenzij er specifieke wetten of regelgeving vereisen dat een organisatie aan bepaalde normen voldoet. Zoals vaak het geval is bij bedrijfskleding.

ISO-normen voor werkkleding en hun betekenis

In bepaalde sectoren moet je verplicht werkkleding dragen die aan ISO-normen voldoet. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende ISO-normen en hun betekenis. Zo weet jij welke bedrijfskleding je best aankoopt om aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen.

 

norm-en-342

EN 343: bescherming tegen regen

 

norm-en-14058

EN 14058: werkkleding voor koele omgevingen

 

norm-en-343

EN 343: bescherming tegen regen

 

norm-en-iso-20471

EN ISO 20471: hoge zichtbaarheid

 

norm-en-1149_1

EN 1149: bescherming tegen elektrostatische eigenschappen

 

norm-en-iso-11611

EN ISO 11611: bescherming voor gebruik bij lassen en verwante processen

 

norm-en-iso-11612_1

EN ISO 11612: bescherming tegen hitte en vlammen

 

norm-en-iso-14116

EN ISO 14116: beschermende kleding met beperkte vlamspreiding

 

norm-en-13034

EN 13034: beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën

 

norm-iec-61482-2

IEC 61482: bescherming tegen thermische effecten van een elektrische vlamboog.

 

EN15614

NEN-EN 15614:2007: beschermende kleding voor brandweerlieden.

 

en 13688-en340

13688 (EN 340): algemene eisen beschermende werkkledingng

 

 

ISO-normen voor veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen bestaan in verschillende categorieën. In Europa gebruiken we de EN ISO 20345:2011 (CE EN-345) veiligheidsklasse. Onderstaand overzicht geeft weer waar welke norm voor staat en welke bescherming deze biedt.

 

Eigenschappen van werkschoenen SB S1 S2 S3 S1P
Veiligheidsneus tot 200 Joule X X X X X
Gesloten hiel   X X X X
Antistatische zool   X X X X
Energie-absorberende hak   X X X X
Waterresistent     X X  
Antislip       X  
Onpenetreerbare zool       X X

 

Nieuwe normeringen voor veiligheidsschoenen

Vanaf 2023 moeten nieuw op de markt gebrachte veiligheidsschoenen voldoen aan de vernieuwde EN ISO 20345:2022. Het zijn geen grote wijzigingen. Ze zijn vaak bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen. We zetten de veranderingen graag op een rijtje:

Grootste veranderingen:

  • Antiperforatiezool: naast de bekende P is er nu ook PL en PS (Perforation Large/Small nail). P staat nu voor een metalen Antiperforatiezool, bestand tegen scherpe objecten met een diameter van 4,5 mm. PL en PS staan voor antiperforatiezolen van materialen anders dan metaal. Ze bieden bescherming tegen scherpe objecten met een diameter van 4,5 mm (PL) en 3 mm (PS).
  • Nieuwe beschermingsniveaus: beschermingscategorieën S6 en S7 werden toegevoegd. Beide standaard voorzien van een WR (Water Resistent) membraan = minimaal 80 min waterdicht.
  • Antislip eigenschappen: standaard krijgen alle werkschoenen en werklaarzen met een 20345:2022 normering een antislipzool die grip biedt op keramische vloeren i.c.m. schoonmaakmiddel. Voor werkschoenen met een nog betere grip, bestaat de additionele eigenschap SR. Dit staat voor Slip Resistance en is getest op een keramische vloer met olie of vet. De SRC-marketing verdwijnt.
  • Fuel Oil bestendig: FO is niet meer verplicht voor de S-classificatie (voorheen vanaf S1). FO kan nog wel worden toegevoegd als additionele eigenschap mits de test met succes wordt doorstaan.

Optionele toevoegingen:

  • SG – Scuff Cap: slijtage bestendige overneus
  • LG – Ladder Grip: hak vermindert kans op doorglijden wanneer je op een trap staat.

ISO-normen voor zichtbaarheidskleding

Voor zichtbaarheidskleding zijn de belangrijkste ISO-normen:

  1. ISO 20471:2013: Deze norm specificeert de vereisten voor hoge zichtbaarheidskleding die de zichtbaarheid van de drager verbetert. Vooral in omgevingen met weinig licht. Het stelt eisen aan het ontwerp, de kleur en de reflecterende eigenschappen van de kleding.
  2. ISO 20471:2013/A1:2016 – Wijziging 1 op ISO 20471:2013: Deze wijziging bevat aanvullende eisen en verduidelijkingen met betrekking tot de reflecterende eigenschappen van hoge zichtbaarheidskleding.

Deze normen zijn bedoeld om de veiligheid van werknemers (in bepaalde situaties) te verbeteren. Vooral in het verkeer of in andere gevaarlijke omstandigheden met verminderd zicht.  Door werkkleding te dragen die voldoet aan de ISO 20471-norm, zijn werknemers beter zichtbaar voor automobilisten, machinebedieners en andere personen in de omgeving. Zo verkleint het risico op ongevallen.

In welke sectoren is werkkleding volgens de ISO-normen verplicht?

In volgende sectoren is werkkleding die voldoet aan ISO-normen vaak verplicht of sterk aan te raden:

  1. Bouw en constructie: In de bouwsector is het dragen van veiligheidskleding mogelijks verplicht. Dit omvat mogelijk hoge zichtbaarheidskleding volgens ISO 20471. Maar ook beschermende kleding tegen vlammen, lassen of andere specifieke risico’s.
  2. Transport en logistiek: Binnen de transport- en logistieke sector is het gebruikelijk dat werknemers hoge zichtbaarheidskleding dragen conform ISO 20471. Zo vergroten ze hun zichtbaarheid en vermindert de kans op ongevallen.
  3. Energie- en nutsbedrijven: Werkers in de energiesector, zoals elektriciens, gas- en watermonteurs, zijn vaak verplicht om beschermende kleding te dragen die voldoet aan specifieke normen. Zoals brandwerende kleding volgens ISO 11612.
  1. Chemische industrie en laboratoria: In sectoren waar werknemers werken met chemische stoffen of gevaarlijke materialen, is het dragen van beschermende kleding vaak verplicht. Normen zoals ISO 13688 zijn mogelijks van toepassing om de algemene vereisten voor beschermende kleding te waarborgen.
  2. Gezondheidszorg: In ziekenhuizen, laboratoria en andere gezondheidszorginstellingen zijn er mogelijks normen voor werkkleding. Denk aan specifieke vereisten voor hygiënische kleding of beschermende kleding tegen biologische risico’s.

Belangrijk: dit zijn slechts enkele voorbeelden. De vereisten voor werkkleding variëren afhankelijk van de specifieke wet- en regelgeving in elk land of regio. We raden je aan om de geldende voorschriften en normen te raadplegen en advies in te winnen bij relevante autoriteiten of experts.

ISO-normen en werkkleding: we helpen je graag op weg

Multigenormeerde werkkleding assortiment

Of je nu wel of geen ISO-genormeerde werkkleding nodig hebt, hangt af van de RI&E (Risico-inventarisatie en evaluatie). Als werkgever ben je volgens de arbeidswet verplicht om dit rapport te hebben.

Heb je multigenormeerde werkkleding nodig voor je team? Ontdek ons uitgebreid aanbod op onze webshop.

 

Multigenormeerde werkkleding per sector

De ISO-normen verschillen per sector. Om het je makkelijk te maken, hebben we alles verzameld voor verschillende specifieke werkzaamheden:

 

ISO-normen: bescherm jezelf tegen risico’s

Multigenormeerde werkkleding is een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM). Het beschermt je tegen risico’s die je niet kan uitsluiten tijdens het uitvoeren van je job. Bij Veys bedrijfskleding vind je een uitgebreid aanbod PBM voor elke job.

 

Zit je nog met vragen?

Heb je nog vragen over ISO-normen en veiligheidsklassen gerelateerd met bedrijfskleding en werkkleding? Contacteer ons gerust. We helpen je graag verder.

 03 272 03 59

Onze experts staan voor je klaar

Heb je hulp nodig of advies? Neem gerust contact op met onze experts. Voor grotere projecten bespreken we graag de mogelijkheden samen.

Ons team