PBM = Persoonlijk beschermingsmiddel

Een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM) is een uitrusting om je te beschermen tijdens het uitvoeren van je job. Met een PBM bescherm je jezelf tegen risico’s die niet kunnen worden uitgesloten of voorzien. Je kan een PBM zowel dragen als vasthouden. Iedere job vereist een specifieke uitrusting afhankelijk van de geldende regelgeving.

Er wordt ook wel naar een PBM verwezen als een PPE. Dat staat voor Personal Protective Equipment en is dus een PBM in het Engels.

7 soorten PBM’s

Er zijn heel wat soorten PBM’s, iedere PBM beschermt je tegen een bepaald gevaar bij een bepaalde klus. Over het algemeen kunnen we PBM’s indelen in 7 categorieën.

1) PBM voor het hoofd

Een veelvoorkomend beschermingsmiddel is een helm. Een stevig exemplaar dat goed vast zit op je hoofd is essentieel. De juiste helm in de juiste omstandigheden beschermt jou voor de ergste letsels, hoofdletsels. Met de juiste helm accessoires zit je helemaal goed.

Lang niet iedere klus vereist een stevige helm. In sommige gevallen heb je ruim voldoende aan een stootpet als basis bescherming.

2) PBM voor je ogen

Je ogen zijn heel kwetsbaar. Ze zijn voor heel wat gevaren vatbaar. Van kleine vonkjes tot rondvliegende stukjes ijzer & hout. Een robuuste veiligheidsbril beschermt je ogen tegen eerste gevaren.

Voor heel specifieke scenario’s heb je meer specifieke beschermingsmiddelen nodig. Tijdens het lassen draag je best een PBM die je beschermt tegen fel- of infrarood licht. Denk daarbij aan een lasbril of lasmasker.

3) PBM voor je gehoor & oren

Niets zo vervelend als je gehoor verliezen. Je oren bescherm je best continu tegen schadelijke geluiden. Denk daarbij niet enkel aan korte maar krachtige geluiden. Ook continu, iets zachtere, geluiden zorgen op lange termijn voor schade.

De juiste gehoorbescherming kan wonderen doen. Afhankelijk van de intensiteit van het geluid zorg je dus best voor stevige gehoorkappen. Sta je langere tijd in een omgeving met beperkter geluid? Kies dan voor herbruikbare oordoppen. Wegwerp oordoppen hebben we natuurlijk ook.

4) PBM voor je ademhaling & longen

In de meeste omstandigheden bieden stofmaskers een goede bescherming. Ze beschermen je tegen gevaarlijk poeder en stof. Heel wat mensen komen hier dagelijks mee in aanraking. Op lange termijn brengen deze schadelijke elementen heel wat nadelen mee.

Kom je in aanraking met gevaarlijke stoffen? Dan is het aangeraden om te kiezen voor een volgelaatsmasker. Dit type masker sluit nauw aan op je gezicht om je mond en neus te beschermen tegen gevaarlijke vervuiling. 

5) PBM voor je handen

Je handen zijn de nuttigste tool. We gebruiken ze continu om verschillende taken uit te voeren. Daarom juist lopen heel wat mensen verwondingen op aan hun handen.

Om je handen goed te beschermen zijn er verschillende opties. Afhankelijk van jouw dagelijkse bezigheden kies je dus best voor de juiste beschermingsmiddelen:

Hoe kies je de juiste handschoenen?

We hebben een groot aanbod handschoenen in onze webshop. Dat gaat van lichte, beschermende handschoenen tot zware handschoenen die de meest uitdagende taken aankunnen. Over het algemeen dienen handschoenen vooral om je handen te beschermen tegen lichte verwondingen. We raden dan ook steeds aan te kiezen voor een model waarin je voldoende flexibiliteit behoudt. Zo kan je je handen nog optimaal gebruiken.

In sommige beroepen verwacht je echter meer bescherming. Snijbestendige handschoenen, of winter handschoenen voor weer en wind. Sta je veel buiten? Kies dan voor warme handschoenen. Werk je vaak met scherpe, metalen voorwerpen? Dan is extra snijbescherming aangeraden.

6) PBM voor je voeten

Je voeten zijn vooral kwetsbaar voor vallende objecten. Een goede veiligheidsschoen is dus een aanrader. Er zijn heel wat verschillende gradaties van beveiliging. Heel wat arbeidsongevallen komen door struikelen of uitglijden. Met de juiste werkschoen verminder je het risico op deze ongevallen. De juiste werkschoen kies je zo.

7) Algemene PBM

Ook de rest van je lichaam is van belang. Denk maar aan een fluovest en stevige broeken. Net zoals voor handbescherming bestaan er verschillende gradaties in stevigheid. De juiste werkkleding gaat heel breed. Met de juiste kleding sta je klaar voor iedere job.

Waar moet een PBM aan voldoen?

Iedere PBM moet voldoen aan bepaalde veiligheidsvoorschriften. Die veiligheidsvoorschriften zijn echter zeer uiteenlopend. Afhankelijk van de taak die je uitvoert heb je andere PBM’s met andere voorschriften nodig.

Wanneer moet je een PBM dragen?

Iedere job vereist een specifieke PBM. Afhankelijk van de geldende regelgeving zijn bepaalde PBM’s verplicht.

PBM met logo van je bedrijf

Aangezien PBM een heel breed begrip is zijn er dus verschillende mogelijkheden. Je logo laten verwerken op je bedrijfskleding en andere beschermingsmaterialen straalt professionaliteit en vertrouwen uit. Contacteer ons om samen te kijken hoe we jouw werkkleding kunnen bedrukken of borduren.