Soorten ademhalingsbescherming

Ademhalingsbescherming is levensbelangrijk wanneer je werkt in omgevingen met verontreinigde lucht. Ze vrijwaren je van een zuurstoftekort en behoeden je voor stofdeeltjes, gassen, nevels en dampen. Maar welke soorten ademhalingsbescherming zijn er? En waartegen beschermen ze specifiek? We lijsten het graag voor je op.

Verschillende soorten ademhalingsbescherming

Ademhalingsbescherming is een belangrijk PBM. Het wordt onderverdeeld in drie groepen: stofmaskers, gelaatsmaskers en motorisch aangedreven systemen. Alle drie combineer je ze met verschillende soorten filters.

Stofmaskers

Stofmaskers werken als een zeef en beschermen je zo tegen vaste stofdeeltjes, nevel, micro-organismen, rook en vezels. De filterefficiëntie is vastgelegd door de EN 149 norm: FFP1 is minimaal 78%, FFP2 92% en FFP3 98%. Let op: hoe beter een stofmasker filtert, hoe lastiger het is om erdoor te ademhalen. Welk stofmasker je kiest, is dan ook afhankelijk van hoe schadelijk de stof is die vrijkomt in je werkruimte en hoeveel ervan vrijkomt.

Enkele codes bieden je nog meer informatie over stofmaskers.

  • D komt van dolomiettest, dit masker is geschikt voor meerdere shifts.
  • R betekent reusable (uitwasbaar en herbruikbaar), NR betekent non-reusable.
  • V wijst erop dat het masker uitgerust is met een valve of uitademventiel, wat comfortabeler werkt.

Gelaatsmaskers

Een halfgelaatsmasker of half gezichtsmasker bedekt de neus, mond en kin. Het biedt een betere aansluiting op het gezicht dan een stofmasker en is dus ook veiliger. Een volgelaatsmasker gaat nog een stap verder en bedekt naast de neus, mond en kin ook de ogen.

Beide types van gelaatsmaskers maken gebruik van verwisselbare filters of filterbussen. Die beschermen tegen stofdeeltjes, tegen gassen en dampen, of een combinatie van beide. Meer over de verschillende types filters en waarvoor ze dienen, lees je hieronder.

Motorisch aangedreven systemen

Bij motoraangedreven systemen wordt de lucht niet aangezogen door de gebruiker, maar aangevoerd door een actieve ventilator. Deze ademhalingsbescherming bestaat dan ook meestal uit een motorunit en een hoofdkap, met elkaar verbonden door een luchtslang. Je hebt de mogelijkheid om te werken met luchtkappen en luchthelmen. Die bieden extra bescherming aan het gezicht, het hoofd en de huid.

Motorisch aangedreven ademhalingsbescherming wordt ingedeeld volgens de EN 12941 en EN 12942 normen (vroeger EN 146 en EN 147) tegen deeltjes, gassen en dampen. Er zijn telkens drie beschermingscategorieën, respectievelijk TH1, TH2 en TH3 en TM1, TM2 en TM3.

Alle soorten ademhalingsbescherming in ons aanbod

Bij Veys Bedrijfskleding maak je je keuze uit een ruim assortiment kwalitatieve en comfortabele BPM, waaronder ademhalingsbescherming. Je kiest uit verschillende soorten ademhalingsbescherming en combineert die met de juiste filter. Niet zeker welke soort ademhalingsbescherming perfect geschikt is voor jouw toepassing? Contacteer ons gerust, ons team helpt je zowel online als in de winkel graag verder.