Werkkleding gids + risico analyse

Veys Bedrijfskleding
4.6
Gebaseerd op 156 beoordelingen
powered by Google
js_loader

Wat is werkkleding?

Onder werkkleding valt kleding die we niet als gewone stads- of vrijetijdskleding beschouwen. Werkkledij zorgt ervoor dat de kleding van werknemers niet vuil wordt of beschadigd geraakt. Denk bijvoorbeeld aan een werkbroek of een werkoverall.

Werkkleding is vooral bedoeld om je werkdagen comfortabeler en veiliger te laten verlopen.

Wanneer is het verplicht en wie moet het aankopen?

Als werknemer ben je soms verplicht om werkkleding te dragen. Doe je dat niet, dan kan dit zelfs tot ontslag leiden. Je brengt dan namelijk jezelf en anderen op de werkvloer in gevaar. Om deze reden moet je werkgever werkkleding gratis aanbieden, onderhouden en reinigen. In bepaalde gevallen ben je hier zelf verantwoordelijk voor, maar dan heb je wel recht op een premie of vergoeding voor de aankoop en het onderhoud.

Of je al dan niet verplicht bent om werkkleding te dragen, wordt bepaald door de codex over het welzijn op het werk. Tenzij je risicoanalyse bewijst dat dit niet nuttig is of als je werknemers een uniform moeten dragen. Denk bijvoorbeeld aan politieagenten en brandweerlieden.

Risicoanalyse werkkleding

Stap 1: maak een inventaris van de gevaren

Inventariseer alle mogelijke factoren van je werk die mogelijk schade veroorzaken. Enkele hulpmiddelen om dit te doen:

  • Verslagen van arbeidsongevallen
  • Professionele verslagen van preventieadviseurs
  • Statistieken van je sectoren

Tip: vraag ook je werknemers of zij ergens risico’s of onveiligheden ervaren.

Stap 2: stel alle risico’s vast

Sommige gevaren hebben meerdere risico’s. Denk bijvoorbeeld aan chemische stoffen. Die zijn verstikkend maar ook licht ontvlambaar. Ga voor elk gevaar na wat de mogelijke risico’s zijn. Maak daarna een lijst met alle werknemers die aan deze risico’s worden blootgesteld.

Stap 3: evalueer de vastgestelde risico’s

Analyseer met de methode van Kinney welke risico’s mogelijk schade veroorzaken en hoe dikwijls dat gebeurt.

  • Wat is de waarschijnlijkheid dat het risico zich voordoet?
  • Wat is de frequentie van blootstelling aan een risico?
  • Wat is de ernst van de te verwachten schade?

Kwantificeer de risico’s en vermenigvuldig bovenstaande factoren met elkaar. Zo rangschik je de risico’s van meest gevaarlijk naar minst gevaarlijk.

Resultaat van een risicoanalyse

Op basis van het resultaat van je risicoanalyse, weet je welke werkkleding je nodig hebt om je werknemers te beschermen.

Belangrijk: om bepaalde risico’s te verminderen, heb je veiligheidskleding of andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) nodig. Gewone werkkleding volstaat dan niet om jezelf of je werknemers voldoende te beschermen.

Laat je werkkleding personaliseren voor betere herkenbaarheid

Je werkkleding laten personaliseren zorgt voor betere herkenbaarheid, meer merkbekendheid en een professionele uitstraling. Het is nooit verplicht, maar wel een grote meerwaarde voor je bedrijf.

Verschil tussen werkkleding en veiligheidskleding (PBM)

Veiligheidskleding valt onder persoonlijke beschermingsmiddelen. Het beschermt je tegen risico’s zoals slechte zichtbaarheid, en is in sommige sectoren verplicht.

Denk bijvoorbeeld aan veiligheidshelmen, gehoorbescherming, handbescherming…

Soorten werkkleding

Soorten PBM om je werkkleding te ondersteunen